top of page

L'equip dirigit per Joan Santacana Mestre està format per diversos professionals del camp de la didàctica, l'arqueologia, la física, el disseny, l'enginyeria i les arts visuals. Tots ells amb un objectiu comú; la divulgació científica per a joves i adolescents. L'equip s'inscriu en el sí de diversos grups de recerca, especialment del grup DHIGECS de la Universitat de Barcelona.

INFORMACIÓ

EQUIP

Joan Sanmartí Grego (Barcelona, 1955) és catedràtic d’Arqueologia del Departament d’Història i Arqueologia (secció de Prehistòria i Arqueologia) de la Universitat de Barcelona. És acadèmic numerari de l’Institut d’Estudis Catalans, membre de la Comissió de Recerca d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, del del Comité Scientifique del LabexArchimède (Université de Montpellier III Paul-Valéry) i de la Comissió Assessora de la llei sobre la localització i la identificació de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. Ha estat professor invitat a la Universitat de Chicago (2009) i a la Universitat de Montpeller (2013) i premi ICREA Acadèmia el 2009. La seva recerca s’ha centrat en la formació i el desenvolupament de les societats complexes a la Mediterrània central i occidental durant el primer mil·lenni aC. En aquesta línia de treball ha dirigit diversos projectes a Tunísia, a Catalunya i a Mallorca.

Joan Santacana

Investigador Principal

És professor titular de Didàctica de les Ciències Socials a la Universitat de Barcelona. Llicenciat en Arqueologia i Història per l'esmentada universitat, es va doctorar en Pedagogia per la Universitat de Valladolid. Catedràtic d'Història i Geografia, va participar en nombrosos grups de renovació didàctica i especialment en la gènesi del Grup de Renovació de la didàctica de la Història, "13-16", essent un dels seus membres més rellevants. És un dels màxims exponents de la Museografia didàctica a Espanya, amb iniciatives tan singulars com les propostes d'excavació arqueològica i reconstrucció de jaciments arqueològics com la Ciutadella Ibèrica de Calafell. Així mateix són nombrosos -  més de dos-cents - els projectes de museografia realitzats sota la seva direcció en el sí del grup de recerca DIDPATRI, del que va ser un dels seus fundadors i director. Avui és membre del grup DHIGECS i lidera diversos projectes competitius com a IP. Membre de diverses societats científiques ha impulsat la col·lecció de Manuals de Museística, Patrimoni i Turisme cultural de l'Editorial TREA, així com altres col·leccions bibliogràfiques. Finalment, com a autor ha publicat gairebé cinc-cents articles, capítols de llibres o llibres.

Equip d'Arqueologia / Ciències Experimentals

Doctor en Geografía i Història per la Universitat de Barcelona (1994). Professor d’Història Antiga a la mateixa universitat des de 1997. Professor convidat a les universitats de Campinas-Brasil (1998), Cadis (2002) i Padova (2013 i 2014), on ha impartit cursos sobre economia i societat romana, i romanització. A Catalunya dirigeix projectes de recerca dedicats a l’estudi de l’hàbitat i l’economia rural al litoral central de Catalunya i el curs inferior i mig de l’Ebre. Participa en projectes d’estudi sobre la cultura material i el món domèstic en àmbit urbà (Iluro entre els segles I aC. i VI dC) i rural. Membre de la missió arqueológica al Monte Testaccio-Roma (des del 1989) i de la missió arqueológica a la ciutat romana d’Althiburos (M’daina, Tunissia), des del 2006. És membre de diversos projectes desenvolupats a Alemania (Xanten), Tunisia (Sousse) i Libia (Leptis Magna).

Tània Martínez Gil és professora associada del Departament de Didàctica de les Ciències Socials de la Universitat de Barcelona. És llicenciada en Història, Màster en Gestió del Patrimoni cultural i Doctora en Didàctica de les Ciències Socials i del Patrimoni per la mateixa universitat. Col·labora en diversos màsters en el camp de la gestió i didàctica del patrimoni així com del turisme cultural. Alhora, és professora al CETT-UB. Membre del Grup DHIGECS, ha format part d'altres grups de recerca com DIDPATRI, en el si del qual va coordinar nombrosos projectes de museografia i didàctica del patrimoni. És investigadora de diversos projectes competitius (EDU2011-286811; EDU2014-52675-R; EDU2014-51720-REDT; 2013 ACUP 00197), sent la seva especialitat l'educació en els espais monumentals de tamática religiosa així com el m-learning i els recursos de base digital en el camp de l'educació. Membre del consell de redacció de la revista Her & Mus (Heritage & Museography). En el seu currículum es compatibilitzen una trentena de treballs en revistes com Iber. Didàctica de les Ciències Socials, Educatio s. XXI, Revista Ensenyament de les Ciències Socials. Revista de Recerca o Her & Mus.

Llicenciat en Història i Doctor Europeu en Arqueologia. La seva recerca s'ha centrat en la gestió integral del patrimoni arqueològic i cultural, especialment en aspectes relacionats amb l'ús públic i la difusió. Secretari de diverses conferències i cursos com les sis edicions del Congrés Internacional d'Arqueologia i Informàtica Gràfica, Patrimoni i Innovació (ARQUEOLOGICA 2.0) és autor de més d'una trentena de publicacions científiques. Ha treballat en nombrosos projectes de recerca nacionals i internacionals, destacant la seva participació continuada en els projectes de Les seves Tekna (Marroc), la Network of Excellence "Virtual Museum Transnational Network" o la "Initial Training Network for Digital Cultural Heritage: Projecting our Past to the Future "finançada per la Unió Europea dins del 7è Programa Marc. Actualment és investigador contractat a la Universitat de Castella-la Manxa, vicepresident de la Societat Espanyola d'Arqueologia Virtual (SEAV), codirector de les excavacions del jaciment arqueològic de Piédrola (Alcàsser de San Juan), membre del Centre d'Estudis d'Arqueologia Virtual de la Universitat de Múrcia i integrant del The London Charter Interest Group del King 's College de Londres.

Expert amb una llarga trajectòria en museus de ciència, tècnica i arqueologia industrial dissenyant projectes i plans directors sostenibles social i ambientalment, tant en el què representa el patrimoni material com l'immaterial, els museus edificis o els ecomuseus territori. Ha treballat en el camp de la gestió cultural i de la comunicació científica, tecnològica i mediambiental, concretament els projectes de recerca, les noves tecnologies, el patrimoni, i la formació no reglada. Ha participat tant en l’elaboració de productes com en la coordinació, gestió, planificació i direcció de projectes i equips. En tot aquest temps ha realitzat treballs amb institucions públiques i entitats privades. Ha impartit docència a diferents nivells educatius, des de secundària fins a tercer cicle. A nivell de recerca ha col·laborat amb equips de la UOC (equip Musei@), UdG, la UPC, la UB, la UAB, la UPF, la UIC, URV, UV i diversos responsables de Política Científica (DIUE, DURSI, FCRI, FECYT, ICUB,...).

Equip Educatiu-Didàctic
Equip Tècnic
Joan Sanmartí

Invest. TO

La Dra. Carolina Martín Piñol és professora lectora del Departament de Didàctica de les Ciències Socials, de l'Educació Musical, de l'Educació Física i de l'Educació Visual i Plàstica de la Universitat de Barcelona. Llicenciada en Història de l'Art, és màster en investigació de les didàctiques específiques i màster en Museografia Interactiva i Didàctica per la UB. Doctora en Didàctica de les Ciències Socials i del Patrimoni per la Universitat de Barcelona, ​​ha impulsat i treballat més d'una dècada en la creació de Centres d'Interpretació i elements de museografia interactiva i didàctica per a la comprensió del patrimoni de la qual és autora de nombroses publicacions . sobre la temàtica. Fins a l'actualitat, ha format part de més d'una vintena de projectes d'investigació competitius així com més d'un centenar no competitius. Des de 2006, ha estat molt implicada en l'ensenyament on-line amb la creació i coordinació del màster Museografia Interactiva (IL3 UB), la col·laboració en màster d'Educació i Museus: Patrimoni, Identitat i Mediació Cultural (UM), així com la creació i direcció del Màster on-line en Gestió d'equipaments patrimonials d'ús turístic (CETT UB). Actualment, té un sexenni d'investigació (2009-2014) per l'Agència de la Qualitat Universitària.

La Dra. Nayra Llonch és Professora Lectora del Departament de Didàctiques Específiques de la Facultat d'Educació, Piscología i Treball Social de la Universitat de Lleida Llicenciada en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra, Màster en Turisme i Mediació Didàctica del patrimoni per l'Escola Universitària de hostaleria i Turisme CETT (centre adscrit a la Universitat de Barcelona), i DEA i Doctora en Didàctica de les Ciències Socials i del Patrimoni per la Universitat de Barcelona. La seva trajectòria d'investigació, que va començar el 2005 al Departament de Didàctica de les Ciències Socials de la Facultat de Formació del Professorat de la UB, està centrada en les línies de recerca sobre educació patrimonial, museografia, m-learning, didàctica de la història , didàctica de l'objecte, turisme educatiu i turisme cultural. Ha realitzat estades en universitats d'Anglaterra, Itàlia, Portugal, Croàcia i Estats Units. Fins a l'actualitat, ha format part de més de 20 projectes d'investigació, ha publicat una vintena d'articles, 5 llibres i una vintena de capítols de llibre i contribucions a actes de congressos. És també codirectora de les revistes Her & Mus. Heritage and Museography i Tour & Her. Tourisme and Heritage, així com de la Col·lecció de manuals de museística, patrimoni i turisme cultural d'Edicions Trea, i és membre de l'International Council of Museums de la UNESCO.

Victor Revilla

Invest. TO

Pau Senra

KDV Consultor Cultural

Carolina Martín

Invest. TO

Nayra Lloch

Invest. PA

Laia Coma

Invest. PA

La Dra. Laia Coma Quintana és professora associada al Departament de Didàctica de les Ciències Socials, de l'Educació Musical, de l'Educació Física i de l'Educació Visual i Plàstica de la Universitat de Barcelona. Llicenciada en Pedagogia, Màster en investigació de les didàctiques específiques, museografia i patrimoni, i Dra. en Didàctica de les Ciències Socials i del Patrimoni ha centrat la seva carrera investigadora i professional en l'àmbit de l'educació patrimonial i cultural, tant en el marc de l'educació formal com no formal. Ha treballat durant més d'una dècada sobre l'elaboració de materials didàctics i projectes educatius relacionats amb la didàctica del patrimoni i de la museografia comprensiva, tant per a museus i institucions públiques com privdas vinculades amb el turisme educatiu i l'educació patrimonial. Com a membre actiu del Grup de recerca DHIGECS de la Universitat de Barcelona, ​​en els últims anys ha investigat i escrit diverses publicacions vinculades a les noves tecnologies aplicades ala educació patrimonial i l'anomenat mobile learning posant en relleu la importància de la inclusió de les TIC a els processos d'aprenentatge formals i no formals. Actualment, compagina aquestes tasques amb la seva activitat com a professora i investigadora a l'Escola Universitària d'Hoteleria i Turisme (EUHT CETT-UB).

Tania Martínez

Invest. TO

Víctor López-Menchero

Invest. PA

Neus Sallés

Invest. PA

Neus Sallés Tenas, és mestra, pedagoga i doctora en Didàctica de les Ciències Socials per la Universitat de Barcelona. Professora de la Universitat de Barcelona i professora col·laboradora de la Universitat de Múrcia en el màster oficial "Educació i Museus". Vinculada al grup de recerca de la Universitat de Barcelona des de 2002, centra la seva recerca en dues principals línies. D'una banda, la museografia didàctica i la mediació del patrimoni. De l'altra, l'estudi de les metodologies per indagació en l'aprenentatge de la història o patrimoni. Els èxits principals han estat la detecció dels elements que captiven al visitant i fan entenedora els missatges expositius, generant així un aprenentatge sòlid i actiu. I d'altra banda, traçar una primera resposta al resultat de la metodologia per indagació aplicada a la ciència (IBSE) a llarg termini.

Membre de l'equip tècnic del projecte va estudiar disseny industrial a l'Escola Elisava de Barcelona, ​​on entre els anys 1993 i 1995 va exercir com a professor de projectes. Ha treballat amb l'equip del Taller de Projectes (UB), des del 1998 fins a l'actualitat en el disseny i producció d'exposicions, artefactes didàctics i museogràfics. Guanyador dels premis (Deltes ADIFAD 1990 i Disseny industrial del Moble 1992). Ha col·laborat amb nombroses empreses: Estudi de Disseny E. Agulló - M. Pi. Barcelona; Dimsa. Mobiliari d'oficina. Mèxic D.F; Gal / Ben S.A. i Quod. Disseny i Màrqueting, S.A .; entre d'altres. Dins el món de l'empresa, el seu treball en els museus ha estat molt extensa. Com a professional autònom en els últims anys ha realitzat desenes de projectes entre els quals destaquen: Materials didàctics exposició "Els ibers". Fundació "la Caixa; repliquis i materials interpertatius i escenogràfics a la Ciutadella Ibèrcia de calafell; senyalètica de Capsacosta; mòduls per a l'Exposició "L'Hospitalet, 75 anys de ciutat i al Parlament de Catalunya; Sala interactiva del Museu Mines de Gavà; estacions interpretatives a la Garriga, Lumbrale

Felix Sandoval

Invest. PA

Victoria López

Invest. Pa

Professora ajudant doctora del Departament de Didàctica de les Ciències Humanes i Socials de la Universitat de Saragossa. Llicenciada en Història de l'Art i Màster en Gestió d'indústries culturals per la Universitat de Valladolid, Màster en recerca en Didàctiques específiques i Doctora en Didàctica de les Ciències Socials i del Patrimoni per la Universitat de Barcelona. És col·laborada com a professora convidada en els màsters de Gestió del Patrimoni Cultural i Màster en Museus, Educació i Comunicació ambdós de la Universitat de Saragossa. Actualment és membre del grup DHIGECS, i anteriorment del grup de recerca DIDPATRI en el si del qual va col·laborar en projectes de museografia i didàctica del patrimoni. És investigadora de diversos projectes de recerca (EDU2011-286811; EDU2014-52675-R; EDU2014-51720-REDT; 2013 ACUP 00197). En la seva línia d'investigació s'imbriquen la museografia dels museus d'art, el mobilelearning i el desenvolupament de recursos digitals en l'àmbit del patrimoni cultural. És secretària científica de la revista Her & Mus i ha publicat nombrosos articles en revistes com Iber. Didàctica de les Ciències Socials, Revista Clio. History and historyteaching ", Revista Ensenyament de les Ciències Socials. Revista d'Investigació o Her & Mus, Heritage & Museography.
 

El Dr. Vicenç Font, llicenciat en Ciències (Secció Matemàtiques) per la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​és professor titular de l'àrea de coneixement de Didàctica de la Matemàtica, del Departament de Didàctica de les CCEE i de la Matemàtica de la Universitat de Barcelona, on també va realitzar la seva tesi doctoral. Ha publicat diversos articles al voltant de l'Educació Matemàtica en les principals revistes de recerca de l'àrea de Didàctica de les Matemàtiques i presentat ponències convidades i comunicacions en congressos internacionals (RELME, CIBEM, PME, CERME, ICME, CIEAEM, Carem, SEIEM, JAEM , etc.). També ha és revisor d'articles de recerca en diferents revistes i ha participat o participa en diferents projectes d'Investigació.

Actualment és coordinador del Màster de Formació de Professorat de Secundària de Matemàtiques de la Universitat de Barcelona i del Grup GRADEM (Grup d'Estudis Sobre Anàlisi Didàctic en Educació Matemàtica) en el que desenvolupa la seva línia d'investigació que s'inscriu dins de l'enfocament ontosemiótico de la cognició i instrucció matemàtica i de les Aproximacions socioculturals.

Vincenç Font

Invest. TO

Educadors 
Miquel Sabaté
Verònica Parisi 
Dídac Curcó
Esther Balasch
Clara López
Sergi Segura 
Mariona Huguet

Educadors

bottom of page